Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Hvordan kan autonomi fra Mars og robotikk kobles til landbruk?

11. June 2021, 10:00 til 11:00

- Free
Hva må til for at vi skal få til en utvikling som viderefører kompetansen fra rom og vann til for eksempel landbruk?

Torsdag 18. februar 2021 klokken 21.43 norsk tid landet NASAs nye rover Perseverance på Mars. Perseverance skal lete etter vann og liv ved hjelp av norske Rimfax. Rimfax styres fra Universitetet i Oslos nye Centre for Space Sensors and Systems (CENSSS) på Kjeller. Her skal dataene fra den norske georadaren analyseres og brukes i forskning. Rimfax er den første norske nyttelasten som har landet på Mars, og den aller første georadaren på vår røde naboplanet.

På samme tid utvikles roboter som produserer både under vann og på land. Et sentralt utviklingstrekk for både robotmanipulatorer og ubemannete systemer (droner under vann, på land og i lufta) er at graden av autonomi øker stadig.

Kan den autonome teknologien som benyttes på Mars og under vann overføres til andre industrier? Vi har i dag blant annet store utfordringer innenfor landbruk hvor stein må plukkes vekk manuelt fra åkrene. Hva må til for å utvikle og videreføre kompetansen til for eksempel landbruk?

I dette webinaret har SAMS Norway gleden av å presentere ekspertene, Svein Erik Hamran fra Norsk Romsenter/Universitet i Oslo, Aksel Transeth fra Sintef og David Anisi fra NMBU som skal fortelle og belyse forskjellige muligheter og bruksområder innenfor romindustri, robotikk og landbruk.

Program Autonomipraten fredag 11. juni

Host; Tina Edvardsen, prosjektleder Autonomipraten

• Velkommen til Autonomipraten, ved SAMS Norway

• Svein Erik Hamran– Professor – Section for Autonomous Systems and Sensor Technologies – NASA – Norsk romsenter – Autonom teknologi på Mars

• David Anisi, Førsteamanuensis Norges Mat og biovitenskaplig Universitet (NMBU) – Utfordringer i dag innenfor landbruk

• Aksel Transeth, Senior forsker fra Sintef – Robotikk og autonomi – prosjektet Seavention (et prosjekt utviklet i samarbeid med Equinor, TechnipFMC, Oceaneering, IKM, NTNU og SINTEF hvor det jobbes med autonome kontaktoperasjoner under vann)

• Spørsmål, diskusjon og innspill fra deltakere og foredragsholdere

• Avrunding og oppsummering

Autonomipraten presenteres av SAMS Norway, den norske næringsklyngen innenfor området bærekraftige autonome mobilitetssystemer som brukes på land, vann og i luften.

Autonomipraten er støttet av Viken fylkeskommune.

Velkommen til webinar!